Visi notikumi 11.06.2016

Iznācis žurnāls “Latvijas Būvniecība” 2016/3

Iznācis žurnāls “Latvijas Būvniecība” 2016/3

Projektēšana ir kvalitatīvas būvniecības stūrakmens, ja vien pati projektēšana ir augstā līmenī. Diemžēl, tikai 25 procenti no projektiem patiešām ir tādi, kuriem nav nepieciešamas būtiskas izmaiņas – tāds ir pieredzējušu būvnieku vērtējums. Biežākā kļūme – tehniskā projekta sadaļu savstarpēja nesaderība.

Žurnāla numurā pievērsta uzmanība dažādiem projektēšanas aspektiem un faktoriem, kas to ietekmē, sākot ar grūti saprotamiem pasūtītāja uzstādījumiem (piemēram, izsludinātajos konkursos nodalīt skiču un tehniskā projekta izstrādi) un noslēdzot ar zemākās cenas principa izmantošanas sekām, aplūkoti “design&build” ieguvumi un riski un projektēšanas izcenojumi ārvalstīs. Arhitekte Inese Aizstrauta publikācijā “9 Mērfija likumi”: “Būvvaldēs bieži joko, ka labāk būtu atnesuši vakardienas avīzi skaistos vākos, tad vismaz būtu ko palasīt, nevis sazīmētas muļķības, kuras grūti nosaukt par projektu.”

Objekts, kas izdzīvoja, ir Stradiņu slimnīcas jaunais korpuss (arh. JKMM&”Nams”, “Sarma&Norde””, būvnieks “SBRE”), tam veltīts plašs raksts, ielūkojoties arī defektu cēloņos un to novēršanā. Kā risināt situāciju, ja jaunbūves pamatos atrodas Rīgas vēsturiskā nocietinājuma fragmenti, stāsta arhitekts Juris Bērziņš, kas izstrādājis projektu jaunai viesnīcai 11.novembra krastmalā Rīgā. Siguldā top jauns sporta centrs (arh. “K IDEA”, A.Kokina, A.Kokins, “Nams”, būvnieks “MONUM”). Pārbūvēta salīdzinoši nesen tapusi biroja ēka, izveidojot modernu biroju “airBaltic” darbiniekiem (arh. “Arhis”, rekonstr. arh. “VMS”, būvnieks “Velve”).

Pirmo reizi Latvijā projektēts un būvēts, visus procesus plānojot BIM sistēmā – biroju ēka no koka Dundagā (arh. “5.iela”, būvnieks “Selva būve”). Iedvesmojoša fotoreportāža par tiltu gājējiem Tērvetē no inovatīviem līmētiem kokmateriāliem, vēstures rubrikā – fotoreportāža par Latviešu akciju bankas būvniecību. Veidokļu rubrikā: “Būvekspertīžu veikšanas tirgus pārdale”, “Būvnieka komentārs par situāciju nozarē”, “Nepamatots skiču un tehniskā projekta nodalījums”.

Vāka bilde: foto un kolāža Mārtiņš Vilnītis, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas A korpusa jaunbūve.